Blog

Prirodni preparati protiv anemije – Kako pobediti anemiju

prirodni preprati protiv anemije

Anemija je stanje uzrokovano nedostatkom gvožđa, vitamina B12 ili folne kiseline, a osim lekova, pravilna ishrana i prirodni preparati mogu značajno pomoći u njenom lečenju i ublažavanju simptoma.

Prirodni proizvodi za anemiju izazvanu manjkom gvožđa

Mnoge lekovite biljke, voće i domaći recepti se od davnina koriste za povećanje nivoa gvožđa u krvi i poboljšanje krvne slike. U nastavku su navedeni najpoznatiji sa najviše pozitivnih utisanja iz prakse i na internetu:

Seme koprive i med

Seme koprive u kombinaciji sa prirodnim medom predstavlja jedan od najpoznatijih prirodnih melema za podizanje gvožđa i poboljšanje krvne slike. Ovaj preparat se vekovima koristi u narodnoj medicini, a danas se sve više vraća u upotrebu zahvaljujući prirodnom sastavu i brojnim pozitivnim iskustvima korisnika. Seme koprive je bogato biljnim (ne hem) gvožđem, vitaminima C, K, B6 i B12, kao i folnom kiselinom, proteinima i aminokiselinama, dok med služi kao prirodni nosač i pojačava apsorpciju hranljivih sastojaka.

Kako deluje
Kombinacija semena koprive i meda deluje višeslojno:

Gvožđe iz semena koprive podstiče proizvodnju hemoglobina, što doprinosi većem broju crvenih krvnih zrnaca i boljem snabdevanju tela kiseonikom.

Vitamin C, prisutan prirodno u koprivi, pomaže da se to gvožđe bolje apsorbuje, naročito u kombinaciji sa prirodnim šećerima iz meda.

Folna kiselina učestvuje u sintezi DNK i stvaranju novih ćelija, uključujući crvena krvna zrnca – posebno je važna u prevenciji megaloblastične anemije.

Vitamini B12 i B6 podržavaju zdravu funkciju krvotoka i učestvuju u stvaranju hemoglobina, čime se smanjuje rizik od perniciozne anemije.

Aminokiseline iz semena dodatno učestvuju u obnovi i regeneraciji ćelija krvi.

Ova prirodna mešavina takođe ima blago detoksikaciono dejstvo, jača imunitet i pomaže telu da se izbori sa hroničnim umorom, vrtoglavicom i slabošću – čestim simptomima anemije.

Preporučena dnevna doza
Za odrasle, uzimanje 2-3 puta dnevno po jedna kafena kašičica – na prazan stomak. Deca starija od 3 godine uzimanje do jednu kafenu kašičicu dnevno uz obaveznu konsultaciju sa pedijatrom.

Kome se preporučuje
Preporučuje se osobama sa blagom do umerenom anemijom (vrednosti u krvi na donjoj granici preporučenog opsega), iscrpljenošću, niskim hemoglobinom, slabim imunitetom ili tokom oporavka posle bolesti.

Ne preporučuje se:
Dijabetičarima, trudnicama, dojiljama, deci mlađoj od 3 godine, osobama alergičnim na polen i koprivu, osobama sa trombofilijom.

Gde ga nabaviti
Porodica Glišić iz Rače kod Kragujevca sa preko 88 godina iskustva u ovom poslu proizvodi ovaj pripravak a više detalja o proizvodu kao i utiske kupaca možete pogledati na linku ovde.

seme koprive i med ponuda

Cvekla

Cvekla je drugi najpoznatiji prirodni izvor gvožđa i hranljivih sastojaka koji pomažu u jačanju krvi. Vekovima se koristi u narodnoj medicini kao podrška kod malokrvnosti, hroničnog umora i niskog hemoglobina. Danas je sve češće preporučuju i savremeni nutricionisti, naročito kod blagih do umerenih oblika anemije.


Cvekla sadrži biljno (ne hem) gvožđe, folnu kiselinu, vitamin C, kalijum, mangan i snažne antioksidanse poput betalaina, koji joj daju tamnocrvenu boju. Iako biljno gvožđe ima slabiju iskoristljivost u organizmu u poređenju sa životinjskim (hem), prisustvo vitamina C i biljnih komponenti u cvekli značajno poboljšava njegovu apsorpciju, što ovu biljku čini odličnim saveznikom u borbi protiv anemije.

Kako deluje
Cvekla stimuliše proizvodnju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca, što poboljšava snabdevanje tela kiseonikom i ublažava simptome poput umora, bledila i vrtoglavice.
Folna kiselina u cvekli učestvuje u sintezi DNK i stvaranju novih ćelija, posebno crvenih krvnih zrnaca, čime se sprečava megaloblastična anemija.
Vitamin C prisutan u cvekli poboljšava apsorpciju unetog gvožđa u crevima.
Betalaini i drugi antioksidansi pomažu u detoksikaciji organizma i jačanju imuniteta, dok kalijum i magnezijum povoljno utiču na opštu cirkulaciju.
Redovno konzumiranje cvekle doprinosi celokupnom oporavku organizma i jačanju krvi.

Preporučena dnevna doza
Za odrasle osobe preporučuje se unos 100 do 200 ml sveže ceđenog soka od cvekle dnevno ili 100 do 150 g kuvane, pečene ili sirove cvekle u okviru glavnog obroka. Sok treba da odstoji najmanje jedan sat pre konzumacije.
Kod dece i trudnica, količina i oblik upotrebe treba da se usklade sa preporukama lekara ili nutricioniste.

Kome se preporučuje
Cvekla se preporučuje osobama sa blagom do umerenom anemijom, niskim hemoglobinom, slabom cirkulacijom, kao i onima koji se oporavljaju posle bolesti, operacije ili porođaja.
Pogodna je i za starije osobe, sportiste i sve koji žele da poboljšaju krvnu sliku prirodnim putem.

Ne preporučuje se:
Osobama sa bubrežnim kamencima (zbog oksalata), osobama sa dijabetesom (zbog prirodnih šećera), osobama sa izrazito niskim krvnim pritiskom, kao i onima koji imaju probleme sa varenjem sirovog povrća. Pre početka redovne upotrebe, savetuje se konsultacija sa lekarom, pogotovu kod osoba koje imaju hronične bolesti.

Gde je nabaviti
Cvekla je lako dostupna tokom cele godine na pijacama i u marketima, najbolje iz domaćeg ili organskog uzgoja. Sveže ceđeni sokovi dostupni su u bio-barovima i prodavnicama zdrave hrane. Sušena cvekla u prahu ili kapsulama može se pronaći u radnjama zdrave hrane i online prodavnicama kao dodatak ishrani.

Aronija

Aronija, poznata i kao sibirska borovnica, važi za jednu od najjačih prirodnih biljaka kada je u pitanju jačanje organizma, krvne slike i otpornosti. U poslednje vreme sve češće se koristi kao prirodni dodatak ishrani kod osoba koje pate od anemije ili žele da preventivno deluju na zdravlje krvi.

Njene bobice sadrže obilje antocijanina, vitamina C, gvožđa, folne kiseline, vitamina K, kalijuma i antioksidanasa, koji zajedno deluju na podsticanje stvaranja crvenih krvnih zrnaca i poboljšanje cirkulacije.

Kako deluje
Aronija deluje tako što stimuliše proizvodnju hemoglobina i eritrocita, zahvaljujući kombinaciji gvožđa i folne kiseline. Snažni antioksidansi iz aronije – posebno antocijanini i polifenoli – štite ćelije od oksidativnog stresa, koji može narušiti normalno funkcionisanje krvi i metabolizma. Vitamin C koji aronija sadrži dodatno poboljšava apsorpciju gvožđa, naročito kod osoba koje ne konzumiraju meso ili imaju problema sa varenjem gvožđa iz hrane. Redovno konzumiranje aronije pomaže u povećanju energije, smanjenju umora i ojačavanju imuniteta, što je posebno značajno za osobe koje pate od hronične iscrpljenosti i malokrvnosti.

Preporučena dnevna doza
Za odrasle osobe preporučuje se konzumacija 30 do 60 ml matičnog soka aronije dnevno ili jedna supena kašika osušene aronije, samostalno ili uz obrok.
Sušene bobice se mogu jesti kao užina, dodavati u kaše, jogurt ili smutije. Kod korišćenja koncentrisanog soka važno je poštovati uputstvo proizvođača, jer je aronija izuzetno jaka biljka i u većim količinama može izazvati mučninu.

Kome se preporučuje
Aronija se preporučuje osobama sa smanjenim nivoom hemoglobina, onima koji su pod terapijama koje iscrpljuju krvnu sliku, kao i osobama sa oslabljenim imunitetom i sklonošću ka infekcijama.
Pogodna je za sportiste, starije osobe i one koje žele prirodnu prevenciju protiv anemije i oksidativnog stresa.

Ne preporučuje se:
Osobama koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi (zbog vitamina K), onima koji uzimaju antikoagulanse (lekove za razređivanje krvi), kao i osobama sa niskim pritiskom, jer aronija može dodatno da ga snizi. U retkim slučajevima može izazvati blagu mučninu ili zatvor, naročito ako se konzumira na prazan stomak i u velikim količinama.

Gde je nabaviti
Aroniju možete nabaviti u vidu svežih ili smrznutih bobica, sušene aronije, hladno ceđenog matičnog soka ili u obliku praha i kapsula. Dostupna je u biljnim apotekama, prodavnicama zdrave hrane, kao i kod domaćih proizvođača koji gaje aroniju bez pesticida.
Pri kupovini je važno birati proizvode bez dodatog šećera i sa jasnom deklaracijom o poreklu.

Biljna mešavina – Čaj za anemiju

Biljna mešavina čaja pripremljena od lekovitog bilja kao što su kopriva, list kupine, stolisnik, preslica, trputac, list maslačka, list šumske jagode i menta, je jedan od načina za podršku krvnoj slici i oporavak kod anemije. Ove biljke u sinergiji deluju na poboljšanje apsorpcije gvožđa, podsticanje stvaranja crvenih krvnih zrnaca, čišćenje krvi i opšte jačanje organizma. Čaj se lako priprema i može se piti svakodnevno.

Kako deluje
Kopriva je prirodan izvor gvožđa, vitamina C i folne kiseline, i kao takva osnova je svake biljne mešavine za krv.
List kupine i list šumske jagode obiluju taninima i vitaminima koji doprinose obnavljanju krvi i jačanju krvnih sudova.
Stolisnik stimuliše cirkulaciju i reguliše krvotok, dok preslica doprinosi remineralizaciji organizma i sadrži silicijum koji podstiče regeneraciju tkiva.
Trputac ima blago protivupalno i regenerativno dejstvo na sluzokožu, a list maslačka podstiče detoksikaciju jetre, što je važno jer jetra igra ključnu ulogu u metabolizmu gvožđa.
Menta daje svežinu i olakšava varenje, čime pomaže boljoj apsorpciji hranljivih materija iz ishrane.
Zajedno, ove biljke stvaraju čaj koji doprinosi boljoj apsorpciji gvožđa, obnavlja krvnu sliku i podiže energiju.

Preporučena dnevna doza
Jednu do dve supene kašike biljne mešavine preliti sa jednom litrom vode, kuvati 2 do 3 minuta, zatim skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti još 10 minuta da odstoji. Nakon toga procediti i piti tokom celog dana, u gutljajima.
Čaj se može piti topao ili rashlađen, a preporučuje se da se koristi u kontinuitetu najmanje tri nedelje kako bi se postigli rezultati.

Kome se preporučuje
Ova mešavina čaja je namenjena osobama koje imaju smanjene vrednosti crvenih i belih krvnih ćelija, osećaju umor, vrtoglavicu ili slabost, kao i onima koji se oporavljaju posle bolesti, operacije ili iscrpljujućih stanja.
Pogodna je za odrasle osobe, starije, kao i sve koji traže biljni, neagresivan pristup jačanju organizma.

Ne preporučuje se:
Osobama alergičnim na bilo koju od sastojaka, trudnicama i dojiljama bez prethodne konsultacije s lekarom, kao i osobama koje koriste lekove za razređivanje krvi.
Takođe se ne preporučuje deci mlađoj od 12 godina bez nadzora pedijatra.

Gde ga nabaviti
Pojedinačne biljke za ovu mešavinu mogu se nabaviti u biljnim apotekama, radnjama zdrave hrane ili kod proverenih travara.
Moguće je samostalno napraviti mešavinu od jednakih delova biljaka: kopriva, list kupine, stolisnik, preslica, trputac, list maslačka, list šumske jagode i menta.
Gotove mešavine sličnog sastava ponekad se mogu naći pod nazivom „čaj za krv“ ili „čaj protiv malokrvnosti“ u prodavnicama prirodne medicine i online prodavnicama.

Crveni susam

Crveni (tamni) susam je izuzetno bogat prirodni izvor gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, bakra, cinka i B vitamina, zbog čega zauzima posebno mesto među prirodnim preparatima za poboljšanje krvne slike i jačanje organizma. U narodnoj medicini se vekovima koristi za simptome anemije, stimulaciju cirkulacije, jačanje kostiju i podizanje energije. Za razliku od svetlog susama, crveni i crni susam sadrže znatno više mikronutrijenata i antioksidanasa, a posebno su cenjeni u tradicionalnoj kineskoj i ajurvedskoj medicini.

Kako deluje
Crveni susam sadrži visok procenat biljnog gvožđa koje učestvuje u stvaranju hemoglobina i eritrocita, čime se poboljšava dotok kiseonika do svih ćelija u telu.
Pored gvožđa, prisutni su i vitamini B-kompleksa (posebno B1 i B6), koji pomažu u funkciji nerava i krvi, a kalcijum i magnezijum doprinose oporavku organizma i prevenciji mišićne slabosti i grčeva.
Susam takođe sadrži zdrave masnoće koje poboljšavaju apsorpciju vitamina i gvožđa iz hrane, dok lignani i antioksidansi deluju protiv upalnih procesa i podržavaju rad jetre – organa ključnog za metabolizam gvožđa.
Crveni susam u kombinaciji sa medom ili kao dodatak obrocima jača krv, podiže energiju i doprinosi stabilizaciji krvne slike, posebno kod osoba koje ne konzumiraju meso.

Preporučena dnevna doza
Preporučuje se dnevno konzumirati jednu do dve kafene kašičice mlevenog crvenog susama, samostalno ili pomešanog sa medom. Može se dodavati u ovsene kaše, jogurt, smutije ili posipati po salatama i varivima. Susam je najbolje blago propržiti na suvom tiganju i samleti pre upotrebe, kako bi se povećala iskoristljivost nutrijenata.

Kome se preporučuje
Crveni susam je odličan izbor za osobe sa blagom do umerenom anemijom, vegetarijance i vegane, osobe sa hroničnim umorom i slabom krvnom slikom, kao i za žene u periodu nakon porođaja ili tokom obilnih menstruacija. Takođe je koristan kod sportista, studenata i svih koji žele da prirodno ojačaju krv i organizam.

Ne preporučuje se:
Osobama alergičnim na susam ili one koje imaju izražen problem sa varenjem semenki.
Zbog visoke energetske vrednosti, osobe sa povišenom telesnom masom treba da paze na količinu. Kod osoba koje koriste antikoagulanse (lekove za razređivanje krvi), savetuje se konsultacija sa lekarom pre redovne upotrebe.

Gde ga nabaviti
Crveni ili crni susam može se kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, na pijacama, kao i u specijalizovanim prodavnicama azijskih namirnica.
Važno je birati neprženi susam, bez dodataka i po mogućstvu organski.
Postoje i gotovi proizvodi – mleveni susam u kombinaciji sa medom, tahin (susamova pasta), kao i kapsule sa ekstraktom crnog susama – dostupni u radnjama zdrave hrane i putem proverenih online prodavnica.

Spirulina i chlorella

Spirulina i chlorella su mikroskopske slatkovodne alge koje se danas smatraju superhranom zahvaljujući izuzetno bogatom nutritivnom sastavu. Obiluju visokim procentom biljnih proteina, gvožđem, hlorofilom, vitaminima B kompleksa (posebno B12), antioksidansima, mineralima i esencijalnim aminokiselinama. Zbog toga su među najpreporučivanijim prirodnim dodacima ishrani kod anemije, hroničnog umora i oslabljenog imuniteta. Posebno su cenjene u ishrani vegana i vegetarijanaca, koji često imaju manjak gvožđa i B12.

Kako deluju
Spirulina sadrži visoku koncentraciju gvožđa koje je lako svarljivo i lako dostupno telu, a dodatno je bogata vitaminom B12 i biljnim proteinima koji učestvuju u formiranju crvenih krvnih zrnaca i sintezi hemoglobina. Chlorella, pored gvožđa i B vitamina, sadrži i obilje hlorofila, koji detoksikuje organizam, podstiče regeneraciju tkiva i poboljšava transport kiseonika kroz krv. Obe alge imaju snažna antioksidativna i protivupalna svojstva, što doprinosi oporavku tela od hroničnog stresa, toksina i iscrpljenosti. Zahvaljujući svom sastavu, spirulina i chlorella mogu doprineti postepenom podizanju nivoa gvožđa, feritina i ukupne energije kod osoba sa blagom do umerenom anemijom.

Preporučena dnevna doza
Uobičajena dnevna doza spiruline ili chlorelle u prahu iznosi od 3 do 5 grama dnevno, što je oko jedna puna kafena kašičica. U obliku tableta ili kapsula, preporučene doze su od 4 do 6 tableta dnevno, podeljeno u dve doze, najbolje pre obroka. Početnicima se savetuje da počnu sa manjom dozom i postepeno povećavaju, kako bi se telo prilagodilo.

Kome se preporučuje
Spirulina i chlorella se preporučuju osobama koje pate od anemije, imaju nisku energiju, slab imunitet, probleme sa varenjem ili su u fazi oporavka. Odličan su izbor za vegane, vegeterijance, sportiste, starije osobe i sve koji žele prirodan izvor gvožđa i vitamina B12 bez upotrebe životinjskih proizvoda.

Ne preporučuje se:
Osobama koje imaju autoimune bolesti (poput lupusa ili reumatoidnog artritisa), bolesnicima sa fenilketonurijom, trudnicama i dojiljama bez konsultacije s lekarom. Kod nekih ljudi može izazvati blage gastrointestinalne smetnje u početku, poput nadimanja ili mučnine, pa se preporučuje uvođenje postepeno. Osobe koje koriste lekove za razređivanje krvi takođe treba da se posavetuju s lekarom pre upotrebe zbog visokog sadržaja vitamina K.

Gde ih nabaviti
Spirulina i chlorella dostupne su u obliku praha, tableta, kapsula ili kao dodatak u smutijima i proteinskim mešavinama. Mogu se kupiti u radnjama zdrave hrane, apotekama, specijalizovanim prodavnicama dodataka ishrani i proverenim online prodavnicama. Preporučuje se kupovina organskih proizvoda sa jasnom deklaracijom porekla, bez dodataka, aroma i boja, kako biste bili sigurni u kvalitet.

Anemija zbog nedostatka vitamina B12

Pored gvožđa, vitamin B12 je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i za pravilan rad nervnog sistema. Kada ga nema dovoljno u organizmu, dolazi do megaloblastične anemije – oblika anemije kod koje se stvaraju velika, nezrela crvena krvna zrnca koja ne mogu dobro da prenose kiseonik.

Vitamin B12 se ne nalazi u biljkama, već ga proizvode mikroorganizmi, pa se prirodno nalazi samo u namirnicama životinjskog porekla – mesu, ribi, jajima i mlečnim proizvodima. Zbog toga su u većem riziku od nedostatka B12 vegani, neki vegetarijanci, starije osobe i ljudi sa problemima u varenju i apsorpciji.

Najbogatiji prirodni izvori vitamina B12 

Goveđa ili pileća jetra, bubrezi, školjke (npr. dagnje, kamenice), govedina, jagnjetina, divljač, losos, tuna, pastrmka, kao i jaja i mlečni proizvodi (npr. mleko, sir, jogurt).
Jedno jaje sadrži oko 20% dnevne potrebe za B12.

Biljne namirnice ne sadrže aktivan B12. Alge (nori, spirulina), tempeh, kiseli kupus i pivski kvasac sadrže neaktivne oblike B12 koje telo ne može iskoristiti, i zato nisu pouzdan izvor.

Vegani treba da uzimaju obogaćene proizvode, kao što su biljna mleka, žitarice i nutritivni kvasac sa dodatim B12. Nutritivni kvasac u obliku pahuljica može se dodavati na jelo – dve kašike često obezbede celodnevnu dozu.

Pčelinji proizvodi poput matične mleči i polena mogu ojačati organizam jer sadrže B-vitamine, ali nemaju dovoljno B12 da bi sami ispravili manjak.

Anemija zbog nedostatka folne kiseline

Folna kiselina (vitamin B9) je važna za stvaranje DNK i crvenih krvnih zrnaca. Kada je nema dovoljno, može se javiti megaloblastična anemija, u kojoj su crvena zrnca uvećana i nezrela, pa ne mogu efikasno da prenose kiseonik.

Do nedostatka folata dolazi zbog loše ishrane (posebno bez svežeg voća i povrća), tokom trudnoće (zbog većih potreba), kod osoba koje piju alkohol, imaju celijakiju ili uzimaju određene lekove. Folna kiselina je osetljiva na toplotu i lako se gubi kuvanjem i dugim stajanjem hrane.

Najbogatiji prirodni izvori folne kiseline
Zeleno lisnato povrće (spanać, blitva, kelj, brokoli, prokelj), mahunarke (pasulj, leća, leblebije, grašak), citrusno voće (narandže, grejp, mandarine), banana, kivi, avokado, paradajz, integralne žitarice (zob, ječam, pšenica), orašasti plodovi i semenke (suncokret, badem, kikiriki).
Takođe, pileća i juneća jetra, bubrezi i druge iznutrice bogati su folnom kiselinom.

Da biste uneli dovoljno folata, preporučuje se da svakog dana pojedete najmanje dve porcije povrća i dve porcije voća bogatog ovim vitaminom.

Saveti za očuvanje folne kiseline u ishrani
Povrće kuvajte što kraće – najbolje na pari. Jedite više svežih salata od sirovog lisnatog povrća. Smoothiji i zeleni sokovi (od spanaća, naranče, banane) odličan su način da unesete folat i druge vitamine. Klice (npr. lucerka, brokoli) takođe su bogate folatom i lako se mogu dodavati obrocima.

Uravnotežena ishrana sa puno povrća, voća, mahunarki i celih žitarica obično je dovoljna da se unese potrebna količina folne kiseline i spreči anemija.

Kako izabrati pravi preparat za sebe

Nije svaki prirodni preparat za anemiju idealan za svakoga. Da biste odabrali onaj koji će vama zaista pomoći, važno je da razumete šta vam tačno nedostaje, u kom obliku vam najviše odgovara, i kako da ga vaše telo najbolje iskoristi. U nastavku pročitajte ključne korake koje treba uzeti u obzir pre nego što se odlučite za određeni proizvod.

Provera laboratorijskih nalaza (Fe, ferritin, Hb, B12)
Prvi korak u izboru bilo kog preparata je – proveriti krvnu sliku. Osnovne analize koje treba uraditi su:

  • Gvožđe (Fe) – pokazuje trenutni nivo gvožđa u krvi
  • Feritin – pokazuje rezerve gvožđa u organizmu
  • Hemoglobin (Hb) – glavni pokazatelj anemije
  • Vitamin B12 i folna kiselina – ako su niski, mogu biti uzrok sličnih simptoma

Na osnovu ovih rezultata lekar ili nutricionista-dijetetičar može precizno proceniti da li je vaš problem zaista zbog nedostatka gvožđa ili je uzrok nešto drugo. Ova analiza vam štedi vreme, novac i zdravlje jer nećete nasumično birati preparate koji vam možda ne trebaju.

Najčešće greške pri korišćenju prirodnih preparata

Jedna od najčešćih grešaka jeste pijenje gvožđa zajedno sa kafom ili crnim čajem. Ova pića sadrže tanine koji znatno smanjuju apsorpciju gvožđa iz hrane i dodataka. Zato je važno da se prirodni preparati uzimaju najmanje sat vremena pre ili dva sata nakon kafe ili čaja, kako bi organizam imao priliku da pravilno iskoristi uneto gvožđe.

Druga česta greška je preskakanje doza ili očekivanje brzih rezultata. Anemija se ne rešava preko noći. Potrebno je vreme da se nadoknadi gvožđe u krvi i u rezervama (feritin). Ako se preparati uzimaju neredovno ili se prestane sa upotrebom čim se oseti malo poboljšanje, terapija neće dati potpuni efekat. Kontinuitet je ključ – većini ljudi je potrebno bar 4 do 8 nedelja redovnog unosa da bi se primetile jasne promene u krvnoj slici.

Treća ozbiljna greška je kombinovanje više preparata bez prethodne konsultacije sa lekarom. Ljudi često, u želji da se što pre oporave, kombinuju više različitih prirodnih sirupa, tinktura, suplemenata i čajeva, ne znajući da se određene komponente mogu preklapati ili preopteretiti organizam (na primer, previše gvožđa može izazvati stomačne tegobe ili zatvor). Takođe, neki prirodni proizvodi mogu imati međusobne interakcije ili uticati na lekove koje osoba već uzima. Zato je važno da se, čak i kod prirodnih rešenja, vodi računa o dozi, trajanju i međusobnoj usklađenosti – najbolje uz savet lekara ili fitoterapeuta.

Kada da očekujem rezultate?

Mnogi ljudi koji počnu da koriste prirodne preparate za anemiju očekuju brze rezultate, ali važno je imati realna očekivanja kada je u pitanju oporavak krvne slike. Koliko brzo će porasti hemoglobin i gvožđe u krvi zavisi od početnog nivoa deficita, uzroka anemije, ishrane, načina života i redovnosti u primeni terapije.

Kod blagih do umerenih slučajeva anemije, prvi pomaci u hemoglobinu i energiji mogu se osetiti nakon 2 do 4 nedelje, dok su ozbiljniji i dugotrajniji efekti obično vidljivi tek nakon 6 do 8 nedelja redovnog unosa prirodnih preparata i/ili dodataka ishrani. Feritin, koji pokazuje rezerve gvožđa u organizmu, raste nešto sporije – ponekad je potrebno 2 do 3 meseca da se podigne na optimalne vrednosti.

Vitamin B12 i folna kiselina se, uz odgovarajuću ishranu ili suplemente, obično nadoknade nešto brže nego gvožđe. Već u roku od 1 do 3 nedelje mogu se osetiti poboljšanja poput veće koncentracije, boljeg raspoloženja i smanjenog osećaja slabosti, dok se laboratorijski nalazi obično poprave u roku od mesec dana.

Važno je napomenuti da svako telo reaguje drugačije. Kod osoba koje imaju i probleme sa apsorpcijom (npr. celijakija, gastritis), oporavak može trajati duže, pa je potrebna dodatna strpljivost i upornost. Ključ uspeha je redovnost, praćenje napretka kroz krvne analize i – ako je potrebno – prilagođavanje terapije u dogovoru sa lekarom.

Često postavljena pitanja – (FAQ) 

Da li su prirodni preparati efikasni kao lek za lečenje anemije?
Prirodni preparati nisu zamena za klasičan lek, ali mogu biti veoma korisni kao dodatna podrška u borbi protiv anemije, posebno kod blažih oblika i u fazi oporavka. Kod težih oblika anemije, kada su vrednosti hemoglobina i feritina veoma niske, za lečenje treba da se koristiti odgovarajuća dijeta i lek propisan od strane lekara.

Da li su bezbedni za svako stanje organizma?
Svako stanje organizma je drugačije – ono što pomaže jednom, ne mora odgovarati drugom. Zato je važno da se pre upotrebe bilo kog preparata proveri trenutno stanje kroz laboratorijske analize i konsultaciju lekara.

Napomena:
Informacije sadržane u ovom članku namenjene su isključivo u edukativne i informativne svrhe i ne predstavljaju zamenu za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek se posavetujte sa svojim lekarom ili drugim kvalifikovanim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem ili pre nego što započnete bilo kakav nov tretman ili promenu u ishrani. Nikada nemojte zanemariti profesionalni medicinski savet ili odlagati njegovo traženje zbog nečega što ste pročitali u ovom članku. Oslanjanje na bilo koju informaciju pruženu u ovom članku je isključivo na vaš vlastiti rizik.