Blog

Kopriva kao izvor zdravlja – Za šta je dobra + Recepti

Kopriva kao izvor zdravlja - Za šta je dobra + Recepti

Kopriva (Urtica dioica), poznata i kao žara ili žarača vekovima važi za izvor zdravlja. Koristila se kao sredstvo za tegobe i hranljiv dodatak ishrani, a savremena istraživanja potvrđuju da obiluje korisnim sastojcima, pa je cenjena u fitoterapiji. Izreka da kopriva „zamenjuje sedam lekara“  govori o širini njenih blagotvornih dejstava.

Zašto je kopriva toliko zdrava?

Izuzetno je bogata vitaminima i mineralima, što je čini pravom prirodnom „vitaminskom bombom“. Zahvaljujući visokom sadržaju gvožđa, kopriva odlično pomaže u borbi protiv anemije i hroničnog umora, jača krv i podiže energiju. Uz gvožđe, tu su i značajne količine vitamina C, vitamina A, vitamina K i vitamina iz B grupe, kao i minerali poput magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, cinka i mnogi drugi. Ova kombinacija hranljivih sastojaka istovremeno jača imunitet, podržava metabolizam i pruža vitalnost.

Ne samo da hrani organizam, kopriva ispoljava i brojna dobrotvorna dejstva. Deluje antiinflamatorno i antioksidativno, štiteći ćelije od oštećenja i sprečavajući prerano starenje. Mnoge tegobe se mogu ublažiti redovnom upotrebom koprive. Na primer, poznata je kao prirodni diuretik koji pospešuje izlučivanje viška tečnosti i toksina iz tela, pomažući detoksikaciju organizma i zdravlje bubrega. Redovnim podsticanjem mokrenja sprečava zadržavanje “peska” i taloženje kamena u bubrezima i bešici. Time posredno utiče i na sniženje krvnog pritiska i otklanjanje otoka.

Zahvaljujući protivupalnim svojstvima i obilju antioksidanata, kopriva se koristi za olakšavanje bolova kod reume i artritisa – još od starih Egipćana i Rimljana poznato je da ova biljka ublažava bolove u zglobovima. Pored toga, podržava rad organa za varenje, povoljno utiče na kožu i kosu, pa se ekstrakti koprive nalaze u mnogim prirodnim preparatima za negu kože i šamponima za jačanje kose..

Aktivne supstance u koprivi i kako deluju

Blagotvorno dejstvo koprive potiče od bogatstva njenih aktivnih sastojaka. U nastavku su navedene najvažnije supstance koje kopriva sadrži i način na koji doprinose zdravlju:

  • Vitamini (A, C, K, B2, B5): Količina vitamina u listu koprive svrstava je u prave „superhrane“. Vitamin C jača imunitet i snažan je antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja, a ujedno poboljšava apsorpciju gvožđa iz koprive, što je bitno za borbu protiv malokrvnosti. Vitamin A (beta-karoten) doprinosi zdravlju kože, sluzokože i vida, dok vitamin K učestvuje u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju. Vitamini B grupe (posebno B2 i B5) pomažu u pretvaranju hrane u energiju, podržavaju nervni sistem i održavaju kožu zdravom. Za ilustraciju, 100 grama sveže koprive sadrži više vitamina C nego isto toliko narandže, a obiljem gvožđa nadmašuje čak i spanać.
  • Minerali: Gvožđe iz koprive je u organskom obliku koji telo lako prepoznaje i koristi za stvaranje hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Magnezijum opušta mišiće i živce, pomaže protiv grčeva i stresa, a zajedno sa kalcijumom doprinosi jakim kostima i zubima. Kalijum izbacuje višak soli i vode iz organizma, regulišući krvni pritisak i štiteći srce. Cink jača imunitet i ubrzava zarastanje rana, bakar je bitan za stvaranje energije i apsorpciju gvožđa, mangan pomaže metabolizam kostiju i hrskavice, fosfor je važan za energetske procese u ćelijama, a silicijum za zdravlje vezivnog tkiva, kože, kose i noktiju.
  • Hlorofil: Listovi koprive obiluju hlorofilom, zelenim pigmentom koji biljci daje boju. Zanimljivo je da je molekul hlorofila po strukturi sličan hemoglobinu u ljudskoj krvi, pa se veruje da hlorofil pomaže „obnavljanje krvi“. Hlorofil takođe deluje alkalizujuće (smanjuje kiselost) i pospešuje detoksikaciju, pomaže zarastanje rana i smiruje upale na koži.

  • Flavonoidi i polifenoli: Kopriva sadrži veliki broj antioksidativnih jedinjenja, kao što su flavonoidi (npr. kvercetin) i polifenoli. Ove supstance neutralizuju štetne slobodne radikale u telu, čime usporavaju starenje ćelija i smanjuju rizik od hroničnih bolesti. Flavonoidi imaju i protivupalno dejstvo, a kvercetin je poznat po tome što može ublažiti simptome alergije (deluje kao prirodni antihistaminik).
  • Fitosteroli: U korenu koprive naročito su prisutni biljni steroli, poput beta-sitosterola. Ova jedinjenja imaju strukturu sličnu holesterolu i androgenim hormonima, pa mogu pozitivno uticati na hormonski balans. Beta-sitosterol je poznat po tome što pomaže zdravlje prostate – ometa metabolizam testosterona koji dovodi do uvećanja prostate i na taj način ublažava tegobe kod benigno uvećane prostate. Fitosteroli takođe doprinose održavanju zdravog nivoa holesterola u krvi.

List, koren i seme – šta se za šta koristi

Kopriva je jedinstvena i po tome što skoro svaki njen deo može biti upotrebljen u zdravstvene svrhe. Ipak, različiti delovi biljke imaju ponešto različita svojstva i tradicionalno se koriste za različite namene. Evo kako se list, koren i seme koprive razlikuju po svojoj primeni:

  • List koprive: Zeleni listovi koprive su najčešće korišćeni deo biljke. U proleće, mladi listovi se beru i mogu se direktno koristiti kao povrće – nakon blanširanja mogu se spremati kao varivo, čorba ili dodatak jelima poput spanaća. List koprive se suši i od njega se spravlja čaj. Zbog visokog sadržaja gvožđa i vitamina, preporučuje se malokrvnim osobama da redovno piju čaj od koprive ili da je dodaju ishrani. Takođe, jači čaj od lista koprive može poslužiti kao prirodan tonik za kožu (protiv akni), ili kao ispirak za kosu.
  • Koren koprive: Koren se obično vadi u jesen ili rano proleće. On je čvrst i drvenast, ali bogat specifičnim jedinjenjima poput fitosterola. Koren koprive je najpoznatiji po primeni kod muškaraca sa uvećanom prostatom. Brojni biljni preparati za prostatu (čajevi, kapsule, tinkture) sadrže upravo ekstrakt korena koprive, jer pomaže pri smanjenju otežanog mokrenja, učestalih noćnih odlazaka u toalet i pritiska usled benigne hiperplazije prostate. Tradicionalno, koren se kuva (jer je tvrđi od lista) i pije se kao čaj za zdravu prostatu i mokraćne puteve. Osim toga, koren koprive koristi se i za jačanje kose. Zahvaljujući protivupalnim svojstvima, koren koprive može pomoći i kod bolova u zglobovima.

  • Seme koprive: Sitno svetlozeleno seme nastaje tokom leta na vrhovima biljke, u vidu visećih resa. U prošlosti se seme ređe koristilo, ali poslednjih godina dobija na popularnosti kao prirodni tonik za energiju i hormone. U narodnoj medicini seme koprive se koristi za podizanje snage i oporavak organizma: smatralo se da vraća „životnu iskru“ kod iscrpljenosti, poboljšava koncentraciju i čak podiže libido. Zabeleženo je da su se nekada u prošlosti i konjima davale semenke koprive pred trku ili prodaju, kako bi dobili više energije i sjajan, zdrav izgled. Travari navode da seme deluje kao adaptogen – pomaže telu da se lakše prilagodi stresu i podržava funkciju nadbubrežnih žlezda. Seme koprive se preporučuje i kod problema sa bubrezima (smatra se da štiti i revitalizuje bubrežna tkiva). U dobrotvorne svrhe najčešće se melje i meša sa medom.

Seme koprive sa medom – Dar iz prirode

Seme koprive sa medom je jedinstven prirodni preparat koji jača telo, vraća energiju i podstiče regeneraciju organizma. Ova moćna kombinacija bogata je vitaminima A, C, E, K i B kompleksa, kao i mineralima poput gvožđa, cinka, magnezijuma i silicijuma – ključnim za zdravlje krvi, kože, kose i imuniteta.

Zahvaljujući visokom sadržaju gvožđa i folne kiseline, seme koprive poboljšava krvnu sliku i pomaže u borbi protiv anemije, dok vitamini i antioksidansi jačaju imuni sistem i čuvaju ćelije od oksidativnog stresa. Kao adaptogena biljka, kopriva pomaže organizmu da se lakše nosi sa stresom i održava hormonalnu ravnotežu, doprinosеći boljem raspoloženju i vitalnosti.

U kombinaciji s medom, koji sadrži prirodne enzime i hranljive materije, ovaj preparat dodatno podržava otpornost i ubrzava regeneraciju. Redovnim korišćenjem jača se imunitet, smanjuje umor i povećava energija tokom dana.

seme koprive i med

Seme koprive sa medom takođe doprinosi lepoti iznutra – jača koren dlake, podstiče rast i sprečava opadanje kose, dok med hidrira teme i daje kosi prirodan sjaj.

Samo jedna kašičica, dva puta dnevno, može postati vaš svakodnevni ritual za snagu, otpornost i vitalnost iz prirode.
Više o iskustvima korisnika i svim benefitima ovog proizvoda možete saznati na linku ovde.

Kopriva kao sredstvo za srce

Snižavanje krvnog pritiska: Njeno diuretičko dejstvo pomaže da se oslobodimo viška tečnosti i soli, čime se smanjuje opterećenje na krvne sudove. Osim toga, kopriva sadrži jedinjenja koja podstiču proizvodnju azot-monoksida (NO) u organizmu – opušta mišiće u zidovima krvnih sudova i pomaže im da se prošire. Rezultat je bolje cirkulisanje krvi i prirodno obaranje povišenog pritiska. Neka istraživanja su pokazala da ekstrakt koprive deluje i poput blagih blokatora kalcijumovih kanala – može smanjiti jačinu kontrakcija srca i tako pomoći srcu da radi lakše kada je pritisak visok.

Regulacija holesterola i zaštita krvnih sudova: Zahvaljujući obilju antioksidanata, kopriva štiti krvne sudove od nakupljanja plaka i oštećenja. Slobodni radikali i oksidacija „lošeg“ LDL holesterola igraju veliku ulogu u razvoju ateroskleroze (zakrečenja arterija). Flavonoidi iz koprive neutralizuju te radikale i mogu usporiti te procese. Neka istraživanja na životinjama sugerišu da uzimanje koprive može dovesti do nižih nivoa holesterola i triglicerida u krvi. U praksi, osobe koje redovno konzumiraju koprivu često primete poboljšanje svog lipidnog profila, naravno u sklopu zdrave ishrane. Bolja elastičnost i čistoća krvnih sudova znači i manji rizik od srčanog i moždanog udara.

Kako koristiti koprivu za srce: Najjednostavniji način jeste piti čaj od koprive jednom do dva puta dnevno ili uzimati seme koprive i med, jer ne zahteva nikakve prethodne pripreme. To obezbeđuje lagan unos kalijuma i drugih korisnih supstanci koje drže krvni pritisak u ravnoteži. Takođe su dostupne tinkture i kapsule koprive, koje sadrže standardizovan ekstrakt lista i praktične su za one koji ne vole ukus čaja. Bilo da se odlučite za prirodnu varijantu ili suplement, važno je da ste dosledni i umereni. Kopriva nije brzinski lek za srce, ali njena redovna upotreba vremenom gradi zaštitu: srce radi rasterećenije, krvni sudovi su prohodniji, a krv bogatija. To je dragoceno, naročito u današnje vreme kada su stres i loša ishrana glavni neprijatelji srca.

Kopriva kao sredstvo za prostatu

Olakšavanje simptoma uvećane prostate: Koren koprive sadrži fitosterole (poput beta-sitosterola) i druge supstance koje povoljno deluju na tkivo prostate. One ne smanjuju prostatu na način farmaceutskih lekova, ali mogu usporiti dalje uvećanje i značajno ublažiti simptome. Deluju tako što blokiraju konverziju testosterona u potentniji oblik (dihidrotestosteron – DHT) koji inače podstiče rast prostate. Manje DHT znači i sporiji rast žlezde. Takođe, ekstrakt koprive može omesti vezivanje tog hormona za receptore u tkivu prostate, pa ćelije manje „osećaju“ signal za rast. Rezultat koji su prijavili mnogi korisnici biljnih terapija jeste lakše mokrenje, jači mlaz i ređe naprezanje. Budući da uvećanu prostatu često prate lokalna zapaljenja ili učestale infekcije urinarnog trakta, kopriva može pomoći i u tom pogledu – njen protivupalni efekat smiruje tkivo prostate, a diuretičko dejstvo podstiče ispiranje bešike i može sprečiti zadržavanje mokraće (čime se smanjuje rizik od razmnožavanja bakterija).

Primena koprive za prostatu: Za ciljano delovanje na prostatu najčešće se koriste preparati od korena koprive. Možete praviti čaj od osušenog korena (piti 1–2 šolje dnevno), ili uzimati gotove kapsule sa ekstraktom korena (prema uputstvu proizvođača). Važno je koristiti ovakvu terapiju najmanje nekoliko nedelja da bi došlo do poboljšanja – ali uz paralelne redovne kontrole kod lekara. Kopriva može držati simptome pod kontrolom i odložiti potrebu za agresivnijim merama, ali svakako nije zamena za stručni nadzor.

Med i kopriva za alergiju

Kopriva protiv alergije: List koprive sadrži spomenuti kvercetin i još neka jedinjenja koja deluju kao prirodni antihistaminici. Histamin je supstanca koju naše telo oslobađa tokom alergijske reakcije i on je odgovoran za oticanje sluzokože, svrab i ostale neprijatne simptome. Ekstrakt koprive, pokazalo se, može da blokira delovanje histamina ili da smanji njegovo oslobađanje, čime ublažava simptome alergijskog rinitisa (polenske kijavice). Mnoge osobe koje pate od alergija prijavile su da im redovno konzumiranje koprive tokom sezone alergena smanjuje kijavicu i da lakše dišu.

Med kao prirodni imunomodulator: Med je od davnina na glasu kao prirodni „antibiotik“ i tonik za imunitet. Posebno lokalni, sirovi med (od pčelara iz okoline) sadrži tragove polena iz sredine u kojoj živite. Unoseći male količine tog polena kroz med, vremenom organizam može razviti veću toleranciju – to je slično principu vakcinacije, samo na veoma blag i prirodan način. Osim toga, med obiluje antioksidantima i ima protivupalno dejstvo. Kod alergija može pomoći da se umiri nadraženo grlo i smanji kašalj, a veruje se i da doprinosi smanjenju preterane reakcije imunog sistema.

Spoj meda i koprive: Kombinacija ova dva sastojka pruža dvostruki udar na alergiju – kopriva obuzdava hemijske posrednike alergije, dok med gradi otpornost i smiruje simptome. Već generacijama unazad koristi se prirodna mešavina od semena koprive i meda. Priprema se tako što se seme opere, osuši i sitno samelje. Zatim se pomeša s medom. Smesa treba da odstoji par dana. Uzima se ujutru na prazan stomak. Najbolje je rastvoriti je u malo mlake vode i popiti 15-ak minuta pre doručka. Ovaj slatki „eliksir“ tradicionalno se koristi za jačanje imuniteta i ublažavanje alergija. Mnogi tvrde da im se, otkako ovako krenu s koprivom i medom pre sezone, simptomi alergije ispolje znatno blaže ili ih gotovo nemaju.

Najpoznatiji recepti sa koprivom

Kopriva nije samo prijatelj našeg zdravlja, već i delikates! Može se koristiti kao dragocena namirnica u mnogim jelima, pa zašto da je ne uvrstimo u ishranu. Donosimo nekoliko najpoznatijih recepata i načina pripreme koprive koji kombinuju uživanje u ukusu sa zdravstvenom koristi:

  • Čaj od koprive – Za pripremu čaja od koprive dovoljna je 1 supena kašika suvog lista na 250 ml ključale vode. Ostavite da odstoji 10-15 minuta, procedite i pijte 1–2 šolje dnevno. Čaj od koprive ima blag, travnati ukus koji možete obogatiti kašičicom meda ili par kapi limuna. Ovo je najjednostavniji način da iskoristite koprivu za zdravlje – odličan je za čišćenje krvi i jačanje imuniteta, posebno u proleće.
  • Koprivina čorba (varivo) – Tradicionalna prolećna čorba od koprive sprema se slično kao i čorba od spanaća. Mlada kopriva se prvo kratko obari da izgubi žar, zatim se sitno isecka i izdinsta na malo ulja sa crnim i belim lukom. Dodajte vode ili bujona (po želji i malo mleka) i koji iseckan krompir za gustinu, pa kuvajte oko 15 minuta dok sve ne omekša. Začinite po ukusu. Dobićete ukusnu zelenu čorbicu punu gvožđa i vitamina. Predstavlja hranljiv a lagan obrok koji vraća snagu posle duge zime, ili je priprema za nju.
  • Sok od koprive – Intenzivno zeleni sok od koprive pravi se blendiranjem svežih listova sa vodom i limunom. Ubacite šaku oprane mlade koprive u blender, dodajte oko 1 litar vode i jedan ceo limun isečen na komade (bez kore). Izblendajte kratko, potom procedite napitak. Po želji zasladite medom. Ovaj osvežavajući napitak je prava vitaminska bomba – trenutno podiže energiju i pomaže detoksikaciju organizma. Najbolje ga je piti rashlađenog, po jednu čašu dnevno (ujutru za razbuđivanje organizma).
  • Pita sa koprivom – Ova pita je ukusna alternativa klasičnoj piti sa spanaćem. Blanširani i sitno iseckani listovi koprive pomešaju se sa usitnjenim sirom, umućenim jajima i jogurtom, pa se dobijenim nadevom filuju tanke kore za pitu. Urola se pita i peče oko 30 minuta na 200°C, dok ne porumeni. Rezultat je mirisna, hrskava pita sa jarkozelenim filom, bogata mineralima i proteinima. Odlično prija uz čašu jogurta – možete je poslužiti kao zdrav doručak ili poneti za užinu.

  • Kopriva se može koristiti i u drugim jelima (poput omleta, salata, dodatak drugim varivima), kao i za pravljenje sirupa, tinktura i kozmetičkih pripravaka. Eksperimentišite slobodno, jer uz pravilnu upotrebu ova nekad omražena biljka može postati pravi kulinarski i zdravstveni dragulj!

Ko treba da bude oprezan?

  • Trudnice i dojilje: Preporučuje se da trudnice izbegavaju konzumiranje preparata od koprive, jer ona može podstaći kontrakcije materice i povećati rizik od prevremenog porođaja ili pobačaja. Dojilje takođe treba da budu oprezne i da se pre upotrebe jačih čajeva ili suplemenata od koprive posavetuju sa lekarom.
  • Osobe na terapiji lekovima: Ako uzimate lekove za razređivanje krvi (antikoagulanse), za visok pritisak, diuretike, lekove za dijabetes ili litijum, konsultujte lekara pre redovnog korišćenja koprive. Aktivne materije iz koprive mogu pojačati ili ometati delovanje ovih lekova (npr. vitamin K iz koprive može oslabiti efekat antikoagulansa, diuretički efekat koprive može pojačati dejstvo diuretičkih tableta, itd.).
  • Dijabetičari: Osobe sa dijabetesom treba da pažljivo prate nivo šećera u krvi ako koriste koprivu. Ona može sniziti glikemiju, pa u kombinaciji sa insulinom ili antidijabeticima ponekad može dovesti do previše niskog šećera u krvi. Takođe, mnogi recepti sa koprivom uključuju med koji sadrži dosta šećera – tu količinu meda treba uračunati u dozvoljeni dnevni unos ugljenih hidrata.

  • Nizak krvni pritisak: Kopriva može dodatno sniziti pritisak zbog svog diuretičkog i vazodilatatornog dejstva. Ako imate prirodno nizak pritisak ili vam se dešava da osećate vrtoglavice, koristite je umerenije (npr. slabiji čaj, ređe) i pratite kako utiče na vas.
  • Teža oboljenja srca ili bubrega: Osobe koje imaju ozbiljno oštećenje bubrega ili srca (npr. srčanu slabost sa zadržavanjem tečnosti) treba da budu vrlo obazrive sa diureticima, pa i sa koprivom. Veće doze čaja od koprive kod ovakvih pacijenata mogu poremetiti balans tečnosti i elektrolita u organizmu. Dakle, ako imate težu kardiološku ili bubrežnu dijagnozu, ne koristite koprivu na svoju ruku bez saveta lekara.

FAQ: Najčešća pitanja

Da li je dobro ubaciti koprivu u svakodnevnu rutinu kada je anemija u pitanju?

Kopriva je dobra kao prirodna podrška energiji i krvi. Kada je anemija prisutna, čaj ili jela od koprive mogu doprineti unosu gvožđa i vitamina, ali ovo nije zamena za lečenje. Najbolje je da lečenje vodi lekar, a kopriva da bude dodatak navikama (uz raznovrsnu ishranu i redovne kontrole).

Napomena:
Informacije sadržane u ovom članku namenjene su isključivo u edukativne i informativne svrhe i ne predstavljaju zamenu za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek se posavetujte sa svojim lekarom ili drugim kvalifikovanim zdravstvenim radnikom u vezi sa bilo kojim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem ili pre nego što započnete bilo kakav nov tretman ili promenu u ishrani. Nikada nemojte zanemariti profesionalni medicinski savet ili odlagati njegovo traženje zbog nečega što ste pročitali u ovom članku. Oslanjanje na bilo koju informaciju pruženu u ovom članku je isključivo na vaš vlastiti rizik.